

Berlin, Germany

## SysmedIBD Satellite Symposium 26<sup>th</sup> October 2016 Berlin, Germany



Address of the meeting venue: 1<sup>st</sup> Conference of the European Association of Systems Medicine 26<sup>th</sup>-28<sup>th</sup> October 2016 Kaiserin Friedrich-Haus Robert-Koch-Platz 7 10115



The registration for SysmedIBD Satellite Symposium is free of charge. To register independently of the EASyM conference, please click on <u>Satellite Symposium Registration</u>

For more information about the full Systems Medicine conference programme, please visit <a href="www.easym.eu">www.easym.eu</a>

## Wednesday, 26<sup>th</sup> October 2016

## SysmedIBD Satellite Symposium\* EU-FP7 Project - Systems medicine of chronic Inflammatory Bowel Disease (www.sysmedibd.eu)

Ctoutin-	Tonio (Sponkov)	Cation at a d
Starting	Topic (Speaker)	Estimated
Time		Time
13:00	SysmedIBD Overview	30 min
	Werner Müller, coordinator of SysmedIBD, University of Manchester, UK	
13:30	Symptoms of Inflammatory Bowel Disease and current treatments	30 min
	Chris Probert, University of Liverpool, UK	
14:00	Mechanisms of T cell pathogenicity in IBD	30 min
	Hyun-Dong Chang, Deutsches Rheuma-Forschungszentrum Berlin	
14:30	Time-lapse analysis of cells and tissues expressing fluorescent NF-kB	30 min
	fusion proteins during the inflammatory response	
	Dean Jackson, University of Manchester, UK	
15:00	Transcriptomes and genomes in inflammatory bowel disease	30 min
	Robert Häsler, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Germany	
15:30	Coffee Break	15 min
15:45	Clinical data integration for IBD: mining health records and revealing	30 min
	signaling pathways	
	Daisy Jonkers, Maastricht University, The Netherlands	
	Francois Bergey, LifeGlimmer GmbH, Berlin, Germany	
16:15	An adaptable analysis pipeline for patient data	30 min
	Alexander Kel, GeneXplain GmbH, Wolfenbüttel, Germany	
16:45	Summary	15 min
	Werner Müller, coordinator of SysmedIBD, University of Manchester, UK	
17:00	End of Symposium	
17:00	End of Symposium	

